Edukacyjno-lekcyjny program „WOTAN”.

14 Sty 2017 Blog

TEMAT: „ZASTOSOWANIE WIEDZY O ZDROWIU W ŻYCIU CODZIENNYM”.

Lekcja 2: „Podstawy właściwego odżywiania się.”

Nasze myśli decydują o wszystkim.
Myśl jest materialna i to nad czym się skupiamy ma tendencję ku realizacji – staje się naszą rzeczywistością.
Każdy z nas jest odpowiedzialny za sposób swego myślenia oraz zdolności skupiania się na konkretnej myśli.
W ten sposób buduje się rzeczywistość każdego z nas.
Należy dbać o kreatywność swego umysłu, rozwijać, ćwiczyć go przez całe swoje życie.
Jest to podstawowym zadaniem gatunku ludzkiego.
Nawet będąc u schyłku swoich dni należy pozostawać młodym duchem i energicznym.
Każdy dzień przeżywać jako jedyny i niepowtarzalny.
Należy być otwartym na wszystko, co nas spotyka.
Na wszystkich etapach życiowych niezbędnym źródłem energii życiowej powinien być ruch i dynamika.

Moim zdaniem kreatywność ludzkiego umysłu zależy od harmonijnego pobierania energii z pięciu głównych źródeł energetycznego zasilania organizmu. Energetycznego zasilania.
Pierwsze źródło – z Kosmosu.
Jest to energia słoneczna, księżycowa, innych planet i dużych ciał kosmicznych.
Na poziomie fizycznym jest to energia fotosyntezy.
W ciele człowieka z tą energią związana jest przede wszystkim produkcja witaminy D.
Drugie źródło – z pożywienia.
Jest to energia związków biochemicznych – to co organizm uzyskuje z przetwarzania węglowodanów, tłuszczy oraz protein.
Trzecie źródło – z powietrza i wody.
Jest to energia utlenienia i związków wodorowych.
Czwarte źródło – przestrzeni, gatunkowa, społecznościowa.
Jest to energia z miejsca pochodzenia i grupy społecznościowej, z którą dana osoba utożsamia sie i identyfikuje.
Piąte źródło – lokomocyjna.
Jest to energia wytwarzana w ciele na skutek poruszania się ciała po jakieś powierzchni w warunkach stale oddziałujących sił pola grawitacyjnego Ziemi.

Każde ze źródeł energetycznego zasilania organizmu działa w jakieś fizycznej płaszczyźnie ludzkiej egzystencji.
Parametry egzystowania w każdej z płaszczyzn na poziomie fizycznym mają swoje fizyczne odpowiedniki, które znamy jako parametry naszego zdrowia fizycznego.
Nasze zdrowie fizyczne jest odzwierciedleniem harmonijnego zasilania naszych energetycznych struktur kształtujących kreatywność naszego umysłu.

Dzisiaj porozmawiamy o właściwym odżywieniu człowieka w świecie rozwoju kreatywności jego umysłu, czyli drugim źródle zasilania energetycznych struktur.
Nasze jedzenie jest częścią nas samych.
Ciało rozwija się i istnieje przez przetworzenie i pobieranie substancji odżywczych z pokarmu.

Ciało każdego z nas zbudowane jest z komórek.
Dynamika ich rozwoju i przemian zależy wprost od tego jak my się odżywiamy.
Długość życia człowieka zależy od długości życia jego komórek.
Natomiast długość życia każdej komórki zależy od jej zdolności magazynowania i wymiany płyny.
O tej zdolności komórki ostatecznie decyduje to, jakie produkty spożywamy.
Więc, jeżeli spożywamy produkty z konserwantami – będą one blokowały nasze komórki.
Jedzenie na przesmażonym oleju ostatecznie doprowadzą do uszczelnienia ścianek komórek, utworzenia cholesterolowych złogów a skutekiem tego będzie zmniejszona drożność naczyń.
Szkodliwe są gazowane napoje, a szczególnie te słodkie i kolorowe.
Zawarte w nich substancje chemiczne hamują wchłanianie wody przez komórki.

Komórki zawsze będą „głodne”, kiedy spożywamy wyroby mączne oraz słodycze.
Zawarty w nich gluten niweluje jakąkolwiek wartość odżywczą tych produktów dla komórek.
Te produkty tylko przyczyniają się do przybierania na wadze.
Słodycze można zastąpić miodem lub naturalnymi zamiennikami, takimi jak sproszkowane liście Stewii lub Ksylitolu (w mniejszym stopniu).
Dostrzega się prostą zależność pomiędzy pragnieniem słodkiego, a jego spożywaniem: czym więcej spożywamy słodkiego, tym więcej go pragniemy!

DNA świni jest najbardziej podobne do ludzkiego.
Oznacza to, że świnie mogą zapadać na wszystkie choroby właściwe dla człowieka.
Odpowiednio wieprzowina jest przenośnikiem wielu chorób.
Termicznie nie obrobione, spożywane na surowo mięso wieprzowe za każdym razem naraża zdrowie jej konsumenta.

Niebezpieczne są dla ludzkiego organizmu grzyby.
Właśnie te, które wykorzystywane są w technologiach przemysły spożywczego.
W królestwie grzybów dla gatunku ludzkiego nie istnieją sojusznicy, ani saprofity.
Żaden z gatunków grzybów nawet nie jest naszym pasożytem, bowiem pasożyt nigdy nie zabija nosiciela.
Grzyby są drapieżcami: traktują nasze ciało jako swoje pożywienie.
Te „słabsze”, które my używamy w technologiach przygotowania jedzenia podobne są do „koni trojańskich”: stopniowo osłabiają nasz organizm, otwierając bramę fortecy naszej odporności przed inwazją prawdziwego najeźdźcy.
Najbardziej „drapieżne” są grzyby, które wytwarzane są na parcelowanych produktach w próżniowym opakowaniu: grzyby nie potrzebują powietrza.
Odporność organizmu przed grzybicową inwazją oraz efektywność przemiany materii istotnie możemy zwiększyć rezygnując ze spożywania pieczywa na drożdżach.

Poza tym, bezwzględnie, należy wystrzegać się palenia.
Również szkodzi nadmiar alkoholu.

Spróbujcie przestrzegać tego bynajmniej przez jeden rok !
Po tym okresie sami dostrzeżecie tych pozytywnych przemian w waszym organizmie.
Oczyszczone ciało uwalnia wasz umysł.
Nabiera on tej witalności, która uczyni waszą myśl twórczą.
Jest to jeden z niezbędnych warunków bycia panem własnej rzeczywistości.

Chętnych dowiedzieć się więcej zapraszam na wykład w Warszawie 27.01.2014

Dodaj komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Required fields are marked *

Search

+